Автор: Таня Димитрова, Маргиналия

Често чуваме родители да се оплакват, че изискването за пълна имунизация преди да запишат детето си на детска градина или училище, нарушава правата им. Но ако изобщо може да става дума за човешки права, аргументът е в обратната посока: родители, които изпращат детето си на детска градина (или където и да било другаде в обществото) нарушават правата на децата – собствените си и другите около тях. Става дума за правото им да живеят здрави и свободни от инфекциозни болести, за които има доказана превенция[1].

Само в САЩ – държава с добре развита медицинска инфраструктура – ваксините спасяват стотици хиляди животи всяка година[2]. Цифрата за света като цяло е 2-3 милиона спасени живота на година – предимно на деца[3]. А ако всички деца по света имаха достъп до пълна имунизация, биха спасявали и повече.

 Колко безопасни са ваксините?

Няма медицинска интервенция, която да не носи никакъв риск. Но сериозните негативни последствия от ваксинациите са изключително редки[4]. Анафилактичен шок (тежка алергична реакция), например, се среща при едно от 1 милион ваксинирани деца[5].

За всяка една от задължителните ваксини, рискът от заболяването е многократно по-голям от риска от инжекцията[6].

С други думи, избирайки да не ваксинираме детето си го подлагаме на риск от предотвратими и често смъртоносни инфекциозни болести. Ако това не е нарушаване на човешките му права, не знам кое е.

Скорошен доклад на ООН[7] обръща специално внимание на този тип нарушения на човешките права особено в по-бедни общества:

“Пълна ваксинация на всяко дете преди първия му рожден ден може да го предпази от сериозни заболявания и смърт. … Според световната медицинска общност повишената имунизация през последните десетилетия е довела до значителен спад в детската смъртност, до почти елиминирането на детския паралич и значително намаляване в броя на случаите на дифтерия, морбили и коклюш по света. … Въпреки огромния потенциал да предпазват, все още има деца, които не са получили всичките си ваксини – това са предимно деца в по-бедни държави, общности и семейства. Обществото има морално задължение да защити всяко дете по света.”

Много деца в по-развити държави като България и САЩ не са в толкова рисково положение. Но във всяка държава има по-бедни и по-богати деца. Можем да защитим всичките с тази безопасна медицинска интервенция.

Имунитета на стадото

“Ако Вашето дете е ваксинирано, нали сте в безопасност? Какво значение има за Вас, че моето не е?” често питат скептични родители.

Това е добър въпрос.

Проблемите са два: първо, новородените и децата под 6 годишна възраст все още нямат пълен имунитет срещу всички болести. Освен това, има деца, които нямат възможност да се ваксинират – най-често поради имунна недостатъчност или друго заболяване. Всички те изцяло зависят от това другите деца около тях да бъдат ваксинирани, за да не влязат в контакт с патогена. Това се нарича ‘стаден имунитет’. Но той съществува само ако 95% от хората имат личен имунитет[8].

Вторият проблем е, че повечето ваксини не са 100% ефективни срещу заболяването. Например ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ) е около 70-80% ефективна. T.e. тя значително намалява шанса ти да заболееш, но за да си сигурен, най-добре да не се сблъскваш с бактерията изобщо. Обаче ако 99% от хората около теб са ваксинирани с ваксина, която е само 70% ефективна, стадният ви имунитет предпазва всички вкупом и редуцира многократно възможността на заболяването да се разпространява дори и ако се появи у някого.

Задължение или право

България има задължителен и добре обмислен имунизационен календар[9]. Всички ваксини в него са безплатни за родителите – държавата е поела тази разноска в името на общественото здраве. Може да имаме много критики към държавата, но това е едно от задълженията си, което тя взима сериозно.

Да се позволи на родител еднолично да избира дали да ваксинира детето си срещу смъртоносни и обезобразяващи болести е като да се позволи да пиян човек да избере да шофира до вкъщи: разбира се, че иска да има избор и мисли, че е компетентен. Но е в полза на обществото той да не шофира, понеже „изборът“ му може да убие неговото или нечие чуждо дете.

Всички ние имаме по-важно задължение да пазим най-беззащитните членове на обществото ни (включително собствените си деца), отколкото право да правим каквото ни се струва за предпочитане.

Информирано съгласие

“Всяка медицинска интервенция изисква информирано съгласие,” възразяват много родители. Разбира се, така е. И родителят трябва да го даде преди детето му да получи инжекцията тъй като то е малолетно. Целта на настоящия текст е именно информация, за да знаем защо да се съгласим. Нито един родител не е отишъл в затвора, за това че е отказал ваксина.

Но обществото като цяло отговаря на това “решение” на родителите като отказва да приеменеваксинираните деца в детска градина и училище. Това се прави не с цел да се накаже родителя или да се лиши детето от друго негово право – правото на образование. Прави се, за да се предпази здравето на останалите деца и на членове на обществото.

Някои родители дори цитират Нюрнбергската конвенция[10] в защита на своето право на информирано (не)съгласие. В случая с ваксините конвенцията не важи, понеже в нея става дума за експерименталниинтервенции.

Никоя от задължителните ваксини не са експериментални. Всяка една минава дългогодишни клинични тестове преди да бъде предложена на децата ни[11].

Био избор

“Специално избирам био храни и екологично-чисти продукти за детето си. Чета всички етикети. Защо се очаква да не чета критично съдържанието на инжекцията, която се предлага на детето ми?”

Разбира се, че всички искаме най-доброто за децата си. Ходим до фермерски пазари и селски производители и избираме продукти без Е-та в съдържанието. Правим това защото можем. На пазара за храна (и други детски продукти) има огромен избор.

Но ако бяхме във военно положение и в магазина имаше само консерви с паста с доматен сос, щяхме да купим колкото консерви ни е позволено от квотата и да сме благодарни, че има все пак нещо за вечеря.

Когато става дума за патогенни организми (бактерии, вируси и др), ние сме точно във война! Развиваме някое лекарство и скоро след това патогенът развива резистентност срещу него. Развиваме втора генерация лекарство – няколко години по-късно случаят се повтаря[12]. Мулти-резистентна туберкулоза вече причинява смъртта на четвърт милион човека годишно[13]Единственото ефективно и дългосрочно оръжие, което имаме в тази война е превантивна ваксинация.

Жертва на собствения си успех

Детският паралич (полиомиелит) е идеален пример за това какво може да се постигне с универсална ваксинация. Заболяването засяга предимно деца (1-5 год). Убива 5% от тях, в останалите причинява парализа и деформирани крайници. В много случаи няма симптоми, но заразеният може да инфектира други около него. Предава се фекално-орално (когато едно дете пипне акото на друго). Лечение няма. Но има много ефективна ваксина[14].

Детският паралич е бил широко разпространен с много епидемии до 1954 г., когато започва имунизацията по цял свят. До края на 20ти век е практически елиминиран от почти всички страни по света: 1994 г. – двете Америки са обявени за свободни от полио, 2000 г. – почти всички страни в Азия и Австралия, 2002 г. – обявено за елиминирано в Европа. Оставали единични случаи по света (с изключение на Нигерия, Пакистан и Афганистан, където е ендемичен и още няма пълна ваксинация.) Но след 2003 г, в 25 държави, в които полиомиелитът вече е бил изличен, той отново се появява.

Историята в България е паралелна на глобалната: след въвеждането на масова имунизация през 1959 г., последният случай на полиомиелит е регистриран през 1970 г. През 1991 г. обаче има 46 заболели сред непълно или изцяло неваксинирани деца (предимно в ромски общности)[15].

Задължителните ваксините са по-безопасни от разходка в парка (ако на път на там пресичате поне една улица[16]) и спасяват повече животи от която и да било друга медицинска интервенция. Единсвено поради удивителната им ефективност днес изобщо имаме лукса да обсъждаме правата на родителите да не ваксинират децата си. В свят пълен с дифтерия и полио, подобен разговор би бил смешен.

____

[1] Vaccine mandates promote human rights by protecting children: https://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/vaccine-mandates-promote-human-rights/

[2] Center for Disease Control and Prevention: https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6316a4.htm

[3] World Health Organization: http://www.who.int/mediacentre/commentaries/vaccines/en/

[4] Journal of Pediatrics: http://pediatrics.aappublications.org/content/134/2/325

[5] Journal of Allergy and Clinical Immunology: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)01160-4/abstract

[6] Australian Immunization Handbook: http://www.ncirs.edu.au/assets/provider_resources/handbook-tables/Inside-back-cover_Comparison-effects-of-disease-and-side-effects-of-vaccines.pdf

[7] UN Special Report on Better Health for Poor Children: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/69704/a91061.pdf;jsessionid=2F8C83569A614A14D885E3C3A1DC0EEA?sequence=1

[8] Oxford Vaccine Group: https://www.ovg.ox.ac.uk/news/herd-immunity-how-does-it-work

[9] Министерство на Здравеопазването: http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

[10] Wikipedia on Nuremberg Code: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuremberg_Code

[11] The Journey of Your Child’s Vaccine: https://www.cdc.gov/vaccines/parents/infographics/journey-of-child-vaccine.html

[12] Wikipedia on Antimicrobial resistance: https://en.wikipedia.org/wiki/Antimicrobial_resistance

[13] Wikipedia on MDR TB https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-drug-resistant_tuberculosis

[14] Wikipedia on Polio: https://en.wikipedia.org/wiki/Poliomyelitis

[15] Регионална здравна инспекция Велико Търново: http://www.riokoz-vt.com/polio.htm

[16] UNICEF: http://www.who.int/violence_injury_prevention/child/injury/world_report/Road_traffic_injuries_english.pdf

Източник: Маргиналия

Категория:

Translate »