Днес, 26.02.2016 г., бяха приети изисквания на НЗОК за провеждане на лечение на хора, живеещи с хроничен вирусен хепатит С. Решението дава възможност да започне лечението на пациентите с иновативните безинтерферонови терапии, като то ще бъде заплащано от Касата.

Приетите изисквания дават шанс за лечение на пациентите, които са в най-тежко състояние, както и на тези, които нямат алтернатива за лечение. По този начин българските граждани ще получат най-съвременните терапии, съгласно европейските и световни препоръки и тенденции.

Решението беше взето по време на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, а изискванията предстои да бъдат публикувани на страницата на институцията.

Безинтерфероновото лечение продължава между 3 и 6 месеца и води до излекуване в до 98% от случаите. По време на терапията не се наблюдават почти никакви странични ефекти, а медикаментите се приемат перорално, което позволява пациентите да водят пълноценен начин на живот по време на лечението.

Въпреки че хепатит C е глобална пандемия, според национално представително проучване, българското общество не е

информирано за хепатит C – над 90% от българите не знаят нищо за заболяването. Същевременно се счита, че у нас 110 000 българи са заразени с вируса, като едва 3% от тях знаят за заболяването си, именно поради ниското ниво на информираност.

Липсата на профилактични изследвания, съчетана с безсимптомното протичане на вирусния хепатит C, водят до късната диагностика на заболяването, което често води до усложнения като чернодробна цироза и рак на черния дроб.

Категория:

Translate »