Най-голямото предизвикателство пред България и държавите от региона на Централна и Източна Европа е изработването на скринингови програми за вирусните хепатити и ХИВ, защото голяма част от хората не знаят, че са инфектирани. Темата беше обект на регионална конференция у нас за превенция на хепатитите и ХИВ, организирана от „Хепактив“.

В България терапията за хепатит С се финансира от НЗОК, за хепатит В има ваксина, а ХИВ лечението се заплаща от МЗ. Лекарства и лечение има, посочи Станимир Хасърджиев, председател на „Хепасист“, в интервю за БНР.

„Вече имаме предпоставки светът да говори за елиминиране на тези инфекциозни заболявания или поне елиминиране на епидемиите от тези заболявания“, каза той и добави:

„Най-голямото предизвикателство не само пред България е фактът, че голямата част от хората не знаят, че са инфектирани. Големият проблем на държавите вече не са лекарствата. Остава големият проблем – как да намерим хората, които никога дори не са подозирали, че са носители на тези вируси. Затова в заключителния документ от конференцията ще призовем всички държави да разработят собствени скринингови програми и програми за превенция, защото ако имаме някакъв шанс да елиминираме тези заболявания, начинът да се провалим е, ако не открием болните. За България се надявам ние, като домакини на конференцията, българското министерство да бъде първото, което да свика работна група за изготвяне на скрининговата програма за хепатит“., коментира д-р Хасърджиев.

През 2017 година Здравната каса е заплатила 69 млн. лв. за лечението на 3000 пациенти с хроничен хепатит С, каза по време на дискусията председателят на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова. Според нея голямото предизвикателство остава в инвестициите в профилактика и превенция.

Станимир Хасърджиев обаче отчете като провал политиката на МЗ по отношение на профилактичните програми за ХИВ след оттеглянето на финансирането от Глобалния фонд преди година.

Регистър на ХИВ позитивните у нас има, те са около 3000, но заради мисленето, че ХИВ позитивните са заразни, те се крият. Хората, които са на лечение, не могат да заразят никого.

Румъния сега разработва огромна скринингова програма на стойност 6 млн. евро от структурните фондове. Нашето постижение е задължителният имунизационен календар.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ВИЖТЕ ТУК

Translate »