Отбелязване на Световния ден за борба с хепатита в Народното събрание

 Днес, 25 юли 2018 г., в Народно събрание на Р България беше отбелязан Световният ден за борба с хепатита. По време на събитието заместник-министърът на здравеопазването г-жа Светлана Йорданова сподели, че към момента задача на Министерство на здравеопазването е да свика работна група за изработване на национална програма за вирусните хепатити, в която ще бъде включен и скрининг за заболяванията.

Участие в инициативата взеха още: г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, доц. Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание, д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация за България и много народни представители и гости на Народното събрание.

По време на събитието беше представена за първи път приетата резолюция от регионалната конференция „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”. Резолюцията има за цел да идентифицира основните проблеми, които са сходни за страните от Централна и Източна Европа по темата за вирусните хепатити и ХИВ и да ги постави в дневния ред на институциите.

Всички подкрепиха инициативата, като символично разрязаха „връзката с хепатита”. Сред посланията се откроиха призивите за обединяване на усилията, за пристъпване към конкретни действия в посока поставената цел: 2030 г. – година на елиминиране на хепатита, в контекста на стратегията на Световната здравна организация.

В рамките на инициативата се проведе и среща с медиите, по време на която г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, подчерта необходимостта от скрининг и превенция, като начин за ограничаване на негативните последствия от заболяванията. Тя акцентира върху необходимостта от общи усилия, които да доведат до диалог и съвместна дейност в посока елиминиране на заболяването.

Доц. Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисия по здравеопазване, наблегна на факта, че България е една от първите държави, които осигуряват безплатно лечение на пациентите с хепатит и точно поради този факт страната ни трябва да се придържа към успешния модел, като работи активно в посока елиминиране на заболяването до 2030 г. Той подчерта, че Комисия по здравеопазването подкрепя всички инициативи, които работят за осигуряване на профилактика и лечение на заболяванията.

Представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила изрази задоволството си от факта, че вижда обединени в каузата представители на всички заинтересовани страни. Той подчерта, че сега е времето да се правят скринингови инициативи и да се лекува – сега е времето да се елиминира хепатит В и С, за да се постигне това до 2030 г. Според д-р Сила здравето и здравеопазването са преди всичко политически избор, затова е добре, че се заявява категоричен политически ангажимент за работа в посока на елиминиране на хепатита, което е едно от най-смъртоносните заболявания в световен мащаб.

Допълнителна информация:

Информационната инициатива в Народното събрание се организира от НСБХ „Хепасист” и Сдружение „ХепАктив” и е част от кампанията „Скъсай с хепатита”, стартът на която беше даден по време на международната конференция, провела се на 28-29 юни 2018 г. в София на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” (Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions).

Едни от основните елементи на кампанията „Скъсай с хепатита!” са информационните и скринингови активности в различни градове на страната, които ще се реализират под патронажа на народни представители от Комисия по здравеопазването. Първата от тези акции се реализира на 23 юли 2018 г. в Смолян със съдействието на д-р Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването и народен представител, излъчен от изборен район 22-Смолян.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

 

Translate »