Безинтерфероновите терапии за лечение на хепатит С ще бъдат достъпни за българските пациенти от 2016 г. Медикаментите, които лекуват инфекцията в 95 до 98% от случаите и се приемат под формата на таблетки, вече са включени в Позитивния лекарствен списък.

Освен високия процент на излекуване, важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват много малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването и за пациенти с генотипи 1 и 4. Терапията може да се използва и от пациенти, претърпели чернодробна трансплантация; подходяща е и за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, автоимунни заболявания, заболявания на кръвта, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция.

„Считаме, че това е много важна новина за българските пациенти, които, както повечето европейски граждани, ще имат достъп до най-съвременното лечение на коварното заболяване. Включването на терапията в Позитивния лекарствен списък е и доказателство за политическата воля в страната за тоталното елиминиране на заболяването хепатит C, което е изцяло съобразено с европейските стратегии.“, коментира д-р Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.

Това лечение е огромен прогрес в медицината и ние, пациентите, сме безкрайно щастливи, че то ще бъде налично и в България. Предстои Здравната каса, съвместно с гастроентеролозите, да създаде конкретни критерии за отпускане на лечението, като се надяваме те да са в полза на пациентите и възможно най-широк кръг от тях да получат достъп до него. Лечението на повече хора е в полза както на пациентите, така и на Здравната каса, която ще спести средства в дългосрочен план“, сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“.

„Новите терапии са истинска революция, защото в крайна сметка в рамките на 3 месеца (6 месеца в по-тежките случаи) ние успяваме да изчистим вируса, като пациентите приемат лекарствата през устата и нямат странични действия. Тези от тях, които преди това са се лекували с интерферон, правят веднага съпоставка с лечението и със страничните действия при интерферона, каквито при новото лечение почти няма.“, обясни д-р Радин Цонев, Началник на гастроентерологичното отделение в болница „Токуда“.

Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-честата форма на хепатит C в Европа – представлява 60% от случаите в целия свят. Лечението на хепатит C е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо. Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

Категория:

Translate »