Пациентите с хепатит B, които приемат лекарственият продукт Viread, ще могат отново да ползват медикамента напълно безплатно, съобщиха от НЗОК.

Поради включено в позитивния лекарствен списък друго лекарство с по-ниска цена, което обаче липсваше от аптечната мрежа в България, временно пациентите с хепатит В трябваше да доплащат разликата в цената на Viread, което естествено доведе до напрежение сред пациентите. От Национална здравноосигурителна каса посочват, че по  изрично настояване на НЗОК, съвместно с компетентните институции, новият лекарствен продукт, който не е наличен в аптеките в страната, е заличен от списъка до осигуряването на регулярен внос на същия.

В резултат лекарственият продукт Viread, считано 1-ви април, отново ще се заплаща напълно от НЗОК, като това вече е отразено и в актуализирания аптечен софтуер. Здравноосигурените лица, на които валидността на рецептите с предписан им медикамент позволява, могат да го получат от аптеките от 1-ви април, когато той отново ще бъде напълно заплащан от НЗОК.

Категория:

Translate »