Арестът на служителите на РЗОК в Пловдив премина зрелищно като на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева. Здравната каса проверява лечението със скъпо струващите безинтерферонови терапии за хепатит С в цялата страна. Причината е сигнал на една от фармацевтичните компании от април тази година, че внесените от нея опаковки са по-малко от платените на аптеките, съобщи „Медиапул“.

Преди дни бяха извършени зрелищни арести на служители на здравната каса в Пловдив, заловени с подкуп от 90 000 лв. Според прокуратурата те са присвоили над 1 млн. лв. благодарение на слабости на софтуера на касата, а измамата е извършена именно с програмата за новото скъпоструващо безинтерфероново лечение на хепатит С. То подлежи на по-строг контрол, отколкото други медикаменти, финансирани от здравноосигурителния фонд, и се отпуска след одобрение от централното управление на НЗОК. Всичко се е случвало чрез дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки фантоми.

„Тази ситуация показва, че в системата има пробойна, която ощетява както касата, така потенциално и фармацевтичните компании. Става ясно, че има случаи на фиктивно отчетени и платени от касата опаковки. Тъй като обаче компаниите за голяма част от продуктите плащат отстъпки, ако НЗОК плаща фиктивни опаковки, това означава, че е възможно компаниите да плащат отстъпки за тези фиктивни опаковки“, коментира пред „Медиапул“ Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Вчера окръжният съд в Пловдив остави в ареста задържаните с подкуп служители на РЗОК – това са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега, началник в РЗОК – Владимир Манев. Престъпната корупционна схема, в която са участвали още две лица – пловдивският аптекар Николай Александров и социално слабият Димитър Йотинов, е действала чрез фиктивни аптеки и фалшиви рецепти. Посредством тях са теглени пари от НЗОК за скъпоструващи лекарства, като препаратите са плащани два пъти – веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението, и още веднъж чрез измамната схема. 60% от сумите, придобити по престъпната схема, са отивали за подкуп на двамата висши служители на РЗОК. Въпреки че според задълженията им е трябвало да осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК.

МЕРКИ

Александров и Йотинов са направили пълни самопризнания. Първият е освободен срещу гаранция от 20 000 лв., а вторият – срещу 3000 лв. За Деспотов и Манев съдът прецени, че има опасност да манипулират компютърните системи на НЗОК, защото имат достъп до сървърите, освен това могат да окажат влияние на свидетелите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *