Не по- рано от 2020 година у нас ще бъде въведена препоръчителна ваксинация за варицела. Това заяви пред журналисти в Силистра главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.По думите му, въвеждането на ваксината са обсъжда в Министерството на здравеопазването, но по информация на трите фирми производители на ваксината, поръчка може да бъде изпълнена чак през 2020 година. Д-р Ангел Кунчев уточни, че въвеждането на ваксината като препоръчителна, а не задължителна се налага заради големия брой заразени деца всяка година, въпреки че усложненията не са тежки. През 2017 година заболелите деца у нас са били малко над 25 хиляди, като се очаква броят им през тази година да се повиши до над 30 хиляди. Тази ваксинация се прилага в десетки европейски държави години наред, подчерта д-р Кунчев.

Предвижда се също и въвеждането на реимбурсация за грипна ваксина за възрастни хора над 60 и 65 години. Въпреки, че цената на сега съществуващите ваксини е поносима, според главния здравен инспектор, за възрастните хора е важно те да са безплатни, тъй като усложненията при тях са най- големи.

Главният държавен здравен инспектор коментир още, че Националният ни имунизационен календар е един от най- доблите в Европа и на Балканите. По думите му процентът на изпълнение на имунизационния календар в България не е лош, но може да бъде и по-добър. Той посочи, че е много висок обхватът на имунизациите срещу хепатит Б и туберкулоза, които се правят в първия ден от раждането – около 98,5 %. „Ако говорим вече за тези, които си правят реимунизации в късната възраст – на 11, на 17 години, обхватът вече пада под 80-85% за различните ваксини в различните райони. Има къде да постигнем по-добри резултати, за да сме по-сигурни в ефекта“, обясни Кунчев.

Той заяви още, че у нас се очертават две групи родители, с които има проблеми при изпълнението на имунизационния календар.Едните са от ромската общност, голяма част от тях не са здравно осигурени и съответно не са избрали личен лекар на децата си. Много от тях работят през летния сезон в чужбина и децата им не могат да бъдат открити. Кунчев обясни, че втората група са „много активни и шумни антиваксинални групи от родители“ – млади, интелигентни, съвременни майки.

Източник: https://dariknews.bg

Категория:

Translate »