Г-н Димитър Главчев, председател на 44-то Народно събрание, проф. Николай Петров, министър на здравеопазването, проф. Камен Плочев, управител на Националната здравноосигурителна каса, д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към НС, д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България и много народни представители се включиха в информационната инициатива за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита, като подкрепиха кампанията „Заедно срещу хепатита!“. Инициативата, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, се състоя на 28 юли 2017 г. от 9:00 до 13:00 часа в сградата на Народното събрание.

Всички участници отправиха своите послания в подкрепа на каузата и се снимаха пред специалното пано, а част от тях споделиха обръщенията си и в своите лични Фейсбук страници. Сред посланията изпъкнаха призивите за обединяване на усилията в справяне с коварното заболяване и за необходимост от скринингови активности в тази насока.

В рамките на инициативата се проведе и среща с медиите, по време на която д-р Дариткова изрази подкрепата си за елиминацията на хепатита, като посочи, че подобни кампании за информираност на обществеността са ключа към успеха в справяне с различните социално-значими заболявания. Тя подчерта, че е необходимо да бъде продължен добрият модел за обединяване на усилията на всички заинтересовани страни, като е важно да бъде отделен необходимият бюджет от НЗОК за изследване и диагностика за хепатитите.

Представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила изрази задоволството си от факта, че политици, пациенти и експерти се обединяват, за да намират заедно решения за справянето с това сериозно заболяване, което според данни на СЗО причинява по-голяма смъртност от тази на ХИВ/СПИН и се равнява на смъртността, дължаща се на туберкулозата. Според д-р Сила е важно всяка отделна държава да изготви свой план за действие срещу хепатита, който да имплементира ключовите моменти от създадената от СЗО стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г. По този начин се гарантира успех в борбата с това заболяване.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на НСБХ „Хепасист“, изрази благодарността си към Комисия по здравеопазването и Народното събрание, че за поредна година оказват подкрепа на пациентските организации в борбата с хепатита. Той подчерта, че „в България се реимбурсират на 100% всички съвременни терапии, които дават около 99% успеваемост на лечението. Проблемът е, че заболяването протича безсимптомно и за да бъдат открити болните навреме, трябва да се провеждат изследвания. Всички хора, които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г. трябва задължително да се тестват.“

Допълнителна информация

Кампанията „Заедно срещу хепатита“ се инициира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ по повод Световния ден за борба с хепатита 2017 г. Тя стартира на 13 юли 2017 г. с пресконференция, по време на която за първи път бяха обявени резултати от лечението на пациентите с хепатит С с безинтерефероновите терапии, които показват почти 99% успеваемост на лечението на база реална клинична практика. По време на медийното събитие стана ясно още, че НЗОК е договорила много добри отстъпки за лечението на всички нуждаещи се. През 2016 г. НЗОК е заплатила лечението на 411 здравноосигурени лица, за което е изразходвала сумата от около 38 милиона лева. През 2017 г. стойността на лечението е намалена още и до месец май 2017 г. за терапия на 575 пациенти НЗОК е заплатила почти същата сума, а посочените суми не включват значимите допълнителни отстъпки, които производителите са направили.

В рамките на кампанията стартираха и скринингови акции сред служители на предприятия, в които работят хора между 45 и 65 години. Тази възрастова група е изключително рискова, тъй като в нея попадат хора, които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г., когато кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса.

Кампанията „Заедно срещу хепатита“ може да бъде подкрепена от всеки във Фейсбук, като напише #NoHepBG и отправи своето лично послание за елиминация на хепатита.

Категория:

Translate »