Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ изпратиха общо 261 имейла и писма до всички депутати и министри на Република България с апел да подкрепят страдащите от хепатит С българи. Политиците бяха приканени да споделят на личния си профил във Facebook публикация с текст „Аз съм Съпричастен към хората, страдащи от хепатит С“, с която да изразят съпричастност към болните, както и силната си вяра и надежда за скорошното им излекуване.

Само за няколко дни инициативата на „Хепасист“ и „ХепАктив“ – „Стани Съпричастен“, беше подкрепена от множество водещи български политици, сред които г-н Димитър Главчев – зам.-председател на Народното събрание, д-р Даниела Дариткова – зам.-председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание и д-р Десислава Атанасова, бивш министър на здравеопазването. Благодарим за подкрепата!

Въпреки огромния брой на хората, страдащи от хепатит С у нас – 110 000, едва 10% са се изследвали за заболяването през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за хепатит.

Translate »