Поради тревожните данни, изнесени по време на семинара „Социалната значимост на хепатит C”, според които над 90% от българите не знаят какво заболяване е хепатит C, а едва 10% твърдят, че са се изследвали някога през живота си за вируса, „Хепасист“, съвместно с „ХепАктив“ стартираха кампания за повишаване информираността на обществото относно коварното заболяване.

В рамките на кампанията бяха реализирани множество активности, част от които:

 

Онлайн кампанията

Кампанията стартира като онлайн инициатива, която се развива предимно в социалната мрежа Facebook. Ежедневно на страницата https://www.facebook.com/HEPi.li.Si/ се публикуват интересни данни, факти и игри. Идеята е чрез мрежата да се достигне до предимно по-младата аудитория, която и попада в рискова група от заразяване с опасния вирус. Само за четири месеца, страницата спечели над 15, 000 харесвания.

Информационна кампания в столичното метро.

Столичният Метрополитен беше привлечен за партньор по кампанията, като на територията на множество метростанции в цялата мрежа бяха разпространени информационни билборди и плакати, като успоредно се излъчваше и информационен видео клип.

 Медийно партньорство със списание

Впечатлени от успеха на кампанията, редакторите на списание Huge предложиха медйно партньорство на кампанията. Списанието е предназначено за хомо- и бисексуално ориентирани мъже, като партньорството беше ключово за кампанията, тъй като тези хора попадат в една от най-застрашените от заразяване групи.

Представяне на кампанията на медиите

Кампанията беше представена на две медийни събития, проведени в София и Варна. По време на събитията, множество журналисти и лекари показаха съпричасността си към страдащите от коварното заболяване, като се снимаха за албума на кампанията.

Участие в XIV Национален конгрес по хирургия

Кампанияте беше подкрепена и от хирурзите, които, като съсловие, което има ежедневен пряк контакт с кръв и кръвни продукт, попада в рискова група от заразяване с коварната болест.  В инициативата се включиха повече от 250 хирурзи, които позираха за снимка с хирургическа  шапка и престилка и по този начин се включиха в кампанията за превенция срещу хепатит С – Хепи ли Си?

Рок формацията „Фондацията“ показа подкрепата си към инициативата по време на концерта си на 10 ноември 2014 г. в зала „Арена Армеец“, в рамките на който изпълнителите произнесоха кратка реч и посветиха своя песен на всички българи, страдащи от хепатит С, а промоутъри приканваха феновете да се снимат на банерите Хепи ли Си? и да качват снимките си на Facebook страницата, като за най-готините фен-снимки имаше и награди.

 В един от най-големите столични молове беше направена изложба, посветена на хепатит C: симптоми, данни за страната и света, начини за предаване на вируса и методи за превенция. Инициативата целеше да повиши информираността на посетителите на мола.

 

В рамките на продължаващити партньорство със столичния Метрополитен, на територията на три метростанции („НДК“, „Сердика“ и „Джеймс Баучер“), както и на територията на Централна ЖП гара и Централна автогара в София ще бъдат разположени инсталации, под формата на латинска буква C. Целта на инициативата е чрез този подход да се привлече вниманието на повече хора и да се провокира тяхното любопитство по темата. Репортаж по темата, можете да видите на следния адрес: http://bnt.bg/part-of-show/kampaniya-hepi-li-si

До една от инсталациите в столичното метро беше проведен и флашмоб. Клип от събитието можете да видите на следния адрес:

От 16 февруари до 31 март инсталациите ще бъдат поставени на територията на 5 от най-големите университети в София: Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Медицински университет, Технически университет, Университет за национонално и световно стопанство и Нов български университет.

В партньорство със столичната Национална гимназия по приложни изкуства „Свети Лука“ в София бяха изнесени поредица от семинари за повишаване информираността на учениците относно вирусните хепатити.

Учениците бяха приканени да участват в конкурс на тема „Да живееш с хепатит C”. Конкурсът ще продължи до 16 февруари 2015 г., след което най-добрите творби ще бъдат отличени с парични награди и ще бъдат показани на специална изложба.

 

Инициативата „Стани Съпричастен: представлява провокация към българските народни представители и министри, като в рамките на инициативата политиците бяха приканени да покажат съпричасност към българите, страдащи от коварното заболяване, като се снимат със значака „аз съм съпрочастен“ и качат своите снимки в социалната мрежа Фейсбук. Инициативата се осъществява от 16 до 31 януари и беше подкрепена от множество депутати от различни политически партии.