През изминалата 2014 г. Световният ден за борба с хепатита беше отбелязан за седми пореден път на 28 юли. Тази дата е избрана, тъй като това е и рождената дата на откривателя на вируса на хепатит B -  Барух Самуел Блумберг.

 

През 2010 г. Световният ден за борба с хепатита става един от четирите световни здравни дни, признати от Световната здравна организация - акт който представлява признание от страна на Организацията за сериозността на заболяването и социалната му значимост в световен мащаб.

 

Световният хепатитен ден се организира от Световния хепатитен алианс, който задава всяка година темата и посланията на кампанията, както и визиите, а регионалните организации, от своя страна, превеждат и адаптират посланията и използват визиите на Алианса, така че кампанията да бъде унифицирана във всички страни.

 

Целите на Светония ден за борба с хепатита са свързани с повишаване информираността на населението относно заболяването, генериране на медиен интерес и провокиране на обществен дебат по темата, стартиране и поддържане на диалог между всички заинтересовани страни.

 

Традиционно „Хепасист“ организира различни активности за отбелязване на Световния ден. През годините Сдружението организира множество политически, медийни, информационни и скринингови активности, като през 2015 г. традицията в това отношение ще бъде запазена.