След близо осемгодишни усилия на граждански пациентски организации, правителството прие Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити. Документът предвижда до 2025 година да се намали заболеваемостта от хепатити с близо 50 на сто, а смъртността от тази болест да намалее с 30%. Сред приоритетите на здравните власти е да се достигне до 95% обхват с ваксини срещу хепатит В при децата.

Програмата е добра, но закъсня, това коментира за Радио Варна д-р Станимир Хасърджиев, председател на сдружение „Хепасист“:

Има много ясен план на СЗО, а и на ЕС до 2030 година да се намали значително броят на случаите на заболели от хепатит. Имаме куп конкретни ангажименти като държава-членка и в този ред на мисли много закъсня този план и аз дълбоко се съмнявам, че ще постигнем целите, към които трябва да се стремим за толкова кратък период. Но въпреки всичко планът е факт и неговото изпълнение трябва да доведе до много по-добри резултати за България.“

По данни на пациентски организации хепатит B засяга близо 200 000 души, а хепатит С – над 80 000 българи. До момента едва 10% от инфектираните с хепатит С в България са диагностицирани, а всяка година само един от десет пациенти се лекува, показва статистиката.

Вижте повече

Translate »