В периода 28-29 юни 2018 г. във Витоша Парк Хотел (ул. „Росарио“ №1) в София ще се проведе регионална конференция на тема „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” (Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions). Събитието се реализира под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС, Комисия по здравеопазването към Народното събрание и Министерство на здравеопазването на Р България, като организатори са Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и Българска асоциация за изучаване на черния дроб.

Конференцията ще събере на едно място представители на Европейската комисия – Директорат „Здравеопазване и безопасност на храните” – звено С3 Заплахи за здравето, членове на Европейския парламент, Световната здравна организация, представители на държавни институции, здравните власти и експерти, пациентски организации, журналисти и индустрия от десет държави от региона на Централна и Източна Европа – Румъния, Латвия, Полша, Унгария, Чехия, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Хърватска, Република Македония и България.

Официалното откриване на събитието ще се състои от 10:00 часа на 28 юни 2018 г. (четвъртък) в конферентна зала Витоша (в новопостроената сграда до хотела) на Витоша Парк Хотел (ул. „Росарио“ №1), като на него се очаква да присъстват представители на Комисия по здравеопазването, Министерство на здравеопазването, официални гости и експерти.

В заключителната част събитието, на 29 юни (петък) от 11:15 ч, ще се проведе специална дискусия с представители на Директорат „Здравеопазване и безопасност на храните” – звено С3 Заплахи за здравето, Световната здравна организация и експерти, в рамките на която ще се направи обзор на събитието и ще се изведат ключовите послания, които ще се гласуват под формата на резолюция и призив към по-нататъшни стъпки за справяне с тези социалнозначими заболявания.


ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА (ЕN)


Допълнителна информация:

Сред основните цели на събитието са идентифициране на ключовите препятствия, пред които са изправени всички заинтересовани страни и институциите по отношение на скрининга и превенцията на вирусния хепатит и ХИВ, като същевременно се предостави възможност за обмяна на опит и добри практики от региона и извън него, като: съществуващи програми, налична инфраструктура и капацитет, създадени стратегии (примери за интегриране на стратегиите за ХИВ/ хепатит, примери за програми за превенция, примери за използване на структурните фондове на ЕС и други).

 За повече информация: Мария Чанева, координатор на НСБХ „Хепасист”, 0879449982, mariya@hepasist.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »