Директно действащите антивирусни средства (ДДАС), за лечение на хепатит С при хронично болни над 18 годишна възраст, ще бъдат отпускани безплатно и през 2019 г. Това ще се прави без оглед степента на тяхното чернодробно увреждане, съобщават от Сдружение ХепАктив, цитирайки новите правила, които разписа Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 15 април.

В общия случай лечението протича между 8 и 12 седмици с успеваемост над 95% при минимални или никакви странични ефекти. Изборът на терапия се определя от степента на фиброза/наличие на цироза, генотипа и съпътстващите заболявания.

През май 2018 в Позитивен лекарствен списък бе включен първият за България пангенотипен режим sofosbuvir/velpatasvir, а от тази година към него се присъединява glecaprevir / pibrentasvir. Пангенотипен означава, че това е медикамент, който може да се използва еднакво успешно при всички генотипове и субгенотипове на хепатит С вируса. Това от една страна ще улесни работата на медицинския специалист, а от друга ще спести сериозни средства за допълнителни изследвания, които нерядко биват заплащани и от пациента.

„След проблемите, които срещнахме и преборихме през 2016 и 2017 г., сме изключително щастливи, че към момента здравноосигурените пациенти в България имат неограничен достъп до най-модерните Директно действащите антивирусни терапии, благодарение усилията на всички ангажирани страни – пациенти, лекари, институции и фармацевтична общност.

Следващата необходима стъпка е улесняване на процедурата по получаване на лечение, а именно намаляване на дните болничен престой и премахване на чернодробната биопсия като нехуманен спрямо пациентите метод. Съществуват редица ефикасни неинвазивни методи, които за разлика от биопсията дават резултат на момента, напълно безболезнени и безопасни са, а да не забравяме, че са икономически по-целесъобразни“, споделят от ХепАктив.

Именно спестяването на обществени средства е причината през 2016 и 2017 НЗОК да наложи забрана върху използването на Директно действащите антивирусни средства при пациентите с по-леко увреждане. „Така че се надяваме в най-скоро време огромните средства, изразходвани за извършването на биопсии, да бъдат пренасочени към осъществяването на обществен скрининг“, допълват от сдружението.

Припомняме, че една от целите на Световната здравна организация е елиминация на хепатита до 2030 г. По преценка на ХепАктив обаче със сегашните темпове на откриване и лечение на пациенти (среден брой лекувани 1100 души/годишно; цел 5000 души/годишно), това категорично няма как да бъде постигнато.Прочети още на: Нови правила за лечение на хроничен хепатит С.

Източник: https://www.puls.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »