Арестът на служителите на РЗОК в Пловдив премина зрелищно като на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева. Здравната каса проверява лечението със скъпо струващите безинтерферонови терапии за хепатит С в цялата страна. Причината е сигнал на една от фармацевтичните компании от април тази година, че внесените от нея опаковки са по-малко от платените на аптеките, съобщи „Медиапул“.

Преди дни бяха извършени зрелищни арести на служители на здравната каса в Пловдив, заловени с подкуп от 90 000 лв. Според прокуратурата те са присвоили над 1 млн. лв. благодарение на слабости на софтуера на касата, а измамата е извършена именно с програмата за новото скъпоструващо безинтерфероново лечение на хепатит С. То подлежи на по-строг контрол, отколкото други медикаменти, финансирани от здравноосигурителния фонд, и се отпуска след одобрение от централното управление на НЗОК. Всичко се е случвало чрез дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки фантоми.

„Тази ситуация показва, че в системата има пробойна, която ощетява както касата, така потенциално и фармацевтичните компании. Става ясно, че има случаи на фиктивно отчетени и платени от касата опаковки. Тъй като обаче компаниите за голяма част от продуктите плащат отстъпки, ако НЗОК плаща фиктивни опаковки, това означава, че е възможно компаниите да плащат отстъпки за тези фиктивни опаковки“, коментира пред „Медиапул“ Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Вчера окръжният съд в Пловдив остави в ареста задържаните с подкуп служители на РЗОК – това са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега, началник в РЗОК – Владимир Манев. Престъпната корупционна схема, в която са участвали още две лица – пловдивският аптекар Николай Александров и социално слабият Димитър Йотинов, е действала чрез фиктивни аптеки и фалшиви рецепти. Посредством тях са теглени пари от НЗОК за скъпоструващи лекарства, като препаратите са плащани два пъти – веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението, и още веднъж чрез измамната схема. 60% от сумите, придобити по престъпната схема, са отивали за подкуп на двамата висши служители на РЗОК. Въпреки че според задълженията им е трябвало да осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК.

МЕРКИ

Александров и Йотинов са направили пълни самопризнания. Първият е освободен срещу гаранция от 20 000 лв., а вторият – срещу 3000 лв. За Деспотов и Манев съдът прецени, че има опасност да манипулират компютърните системи на НЗОК, защото имат достъп до сървърите, освен това могат да окажат влияние на свидетелите.

Категория:

Translate »