Днес, 28 юли 2016 г. в Културен център „Морско казино“ в Бургас се проведе пресконференция по повод Световния ден за борба с хепатита. Участие в събитието взеха д-р Лорис Мануелян, зам. – кмет на Бургас по здравеопазване, социални дейности и спорт, проф. д-р Искрен Коцев, ръководител Клиника по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина“- Варна, и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.

На пресконференцията д-р Лорис Мануелян представи политиките на Община Бургас в борбата с коварното заболяване, като анонсира и предстоящия скрининг в града за хепатит B и C, който ще се проведе на 28.07.2016 г. от 16:00 до 21:00 ч. в Морската градина, до Флората.

По време на събитието беше представена стратегията на Световната здравна организация за елиминация на хепатита в Европа до 2030 г. Документът си поставя за цел да намали новите инфекции на хепатит в Европа с 90% до 2030 г., както и да намали смърността от хепатит B и C с 65% до 2030 г.

Според д-р Станимир Хасърджиев най-големите предизвикателства, пред които са изправени страните от ЕС по пътя към елиминирането на хепатита са свързани с: липсата на информация, скрининг, лечение за всички, иновативни модели на финансиране и национални стратегии за борба с вирусните хепатити. В подкрепа на думите си, д-р Хасърджиев изнесе проучване на Европейската аоциация на пациентите с чернодробни заболявания, според което:

  • правителствата на само 8 от общо 23 страни планират активности за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита
  • 14 от общо 23 държави разполагат с разписани национални стратегии за борба с хепатита, но не е ясно колко от тях се финансират и изпълняват
  • в 16 от общо 23 страни има ограничения за достъпа до иновативна терапия, в т.ч. и в България.

Проф. Искрен Коцев изнесе данните на Световната здравна организация, според които в Европа има над 10 млн. нови случая на хепатит всяка година, като едва около 5% от хората знаят за своето състояние. Това води до късна диагностика, усложнения и над 1.4 милиона смъртни случая годишно от цироза и рак на черния дроб.

Специален акцент беше поставен върху значението на навременното започване на терапия, като беше отбелязан напредъкът по отношение лечението на хепатит C – в България, както в повечето европейски страни, се реимбурсира най-новото и най-ефективно към момента лечение на заболяването. Специалистите посочиха обаче, че към момента от лечението могат да се възползват само най-нуждаещите се пациенти и изразиха готовност да работят в посока осигуряване на достъп до терапията за всички пациенти.

Безплатните и анонимни изследвания за хепатит ще се провеждат както следва:

  • На 28 юли в Бургас (Морската градина, при Флората) от 16:00 до 21:00 ч. – скрининг за хепатит B и C
  • На 28 и 29 юли в Русе (УМБАЛ Русе, партер) от 08:00 до 19:00 ч. – скрининг за хепатит C
  • На 28 юли в Стара Загора (пред Общината) от 10:00 до 15:00 ч. – скрининг за хепатит B и C
  • От 1-ви до 15-и август във Варна (УМБАЛ „Св. Марина, ет. 11) – скрининг за хепатит C.

Категория:

Translate »