Днес, 08.12.2017 г., в Хотел Рамада София, по време на III-тата Национална конференция по хепатология, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, Сдружение „ХепАктив“ и Академията за здравна журналистика връчиха наградите на победителите от журналистическия конкурс „Скрининг за свят без хепатит С“.

От получените над 100 различни журналистически материала, за победители в конкурса „Скрининг за Свят без хепатит С“ бяха определени, както следва:

1-во място: Десислава Николова, в. „Капитал“, с материала „Хепатит С – болестта, която се лекува окончателно“;

2-ро място: Кристина Газиева, БТВ, с репортажа Хепатит C – невидимата заплаха“;

3-то място: Люба Момчилова, в. „Доктор“, с материала „Скрита опасност“

Тази година темата на конкурса беше фокусирана върху един от най-наболелите проблеми, свързан с хепатит C в България, а именно необходимостта от скрининг. Специален акцент беше поставен върху baby boom поколението (родените между 1962 г. и 1982 г.), при което в миналото е имало повишен риск от заразяване с хепатит С, поради факта, че преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса. Много хора са били инфектирани с вируса през 70-те и 80-те години на миналия век при кръвопреливане или медицинска или стоматологична манипулация.

Участниците в конкурса имаха възможност да се включат със свои публикации от 2017 г. в печатни и онлайн медии, радио и телевизионни репортажи, предавания, фотографски материали и кинодокументалистика, посветени на темата за хепатит С. Организаторите получиха над 100 материали от повече от 20 журналисти. До финалната фаза на конкурса достигнаха 15 журналисти с общо над 40 материала.

Журито на конкурса беше съставено от представители на пациентските организации: Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“ и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“; на професионалната медицинска общност: проф. Крум Кацаров – председател на Българско дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, проф. Людмила Матева – гастроентеролог, председател на Българска асоциация за изучаване на черния дроб, проф. Красимир Антонов – гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. Толя Стоицова – медиен психолог, преподавател в НБУ и проф. Иванка Мавродиева – преподавател в СУ.

Translate »