Изследването за Хепатит C да бъде част от профилактичните прегледи, настояват сдруженията „Хепактив“ и „Хепасист“. Лечението на вируса е все по-успешно и се поема от Здравната каса. Проблемът е, че заболяването протича безсимптомно и голям процент от пациентите дори не знаят, че са инфектирани.

У нас няма национална програма, която в дългосрочен план да предоставя безплатни изследвания, каза пред „Хоризонт“ Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. У нас е подсигурено лечение за всички пациенти с хепатит С, за разлика от много други държави, включително западноевропейски, уточни Хасърджиев, според когото достъпът дори до най-съвременни лекарства в България е улеснен.

Все още обаче сме сред държавите, които нямат план за елиминиране на хепатита до 2030 година, посочи Станимир Хасърджиев. Анонсирали сме, че ще правим такъв план преди пет години, но той все още не е факт.

Големият проблем остава скринингът, защото много голяма част от заболелите са „скрити“, заразени много отдавна през годините и самите те в неведение за болестта си. „Държавите трябва да се преборят да открият тези хора и да стартират тяхното лечение възможно най-скоро“, подчерта Хасърджиев.

След въвеждането на новите лекарства у нас, излекуваните са вече 6 хиляди. Инфектираните обаче са много повече. Тъй като няма точна статистика, се предполага, че са поне 70-80 хиляди.

Проблемът с друг вид хепатит – хепатит В, е при родените преди 1991 година, или преди въвеждането на задължителната имунизация срещу този тип хепатит.

Категория:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »