Досега практиката при установяване на наличието на хепатитен вирус при даряване на кръв е болните да не бъдат уведомявани за това. Заразената кръв се изхвърля, а кръводарителят не разбира за усложненото си здравословно състояние. В ход е подготовката на съвместна кампания между ХЕПАСИСТ и Центровете по кръводаряване, в която дарителите да бъдат уведомявани за наличието на някакъв вид заболяване. Целта на Сдружението е да се реализира промяна на законовите и процедури.

Регионалните представители ще консултират пациентите по региони за възможностите за лечение и ще ги подпомагат в трудностите и проблемите.

Програмата включва изграждането на различни информационни канали:ь

Интернет сайт на ХЕПАСИСТ –  www.hepasist.orgИнформационен бюлетин – разпространява се безплатно по пощата до членовете на ХЕПАСИСТ.

Гореща телефонна линия 0700 10 515, на която всеки ще може да се консултира за болестта, лечението, въпроси, свързани с функционирането на системата в България, клиничните пътеки и т.н.

Едно обаждане на номер 0700 10 515 се таксува като обикновен градски разговор за абонати на БТК от цялата страна.

Поради тревожните данни, изнесени по време на семинара „Социалната значимост на хепатит C”, според които над 90% от българите не знаят какво заболяване е хепатит C, а едва 10% твърдят, че са се изследвали някога през живота си за вируса, „Хепасист“, съвместно с „ХепАктив“ стартираха кампания за повишаване информираността на обществото относно коварното заболяване.

В рамките на кампанията бяха реализирани множество активности, част от които:

Онлайн кампанията

Кампанията стартира като онлайн инициатива, която се развива предимно в социалната мрежа Facebook. Ежедневно на страницата  https://www.facebook.com/HEPi.li.Si/ се публикуват интересни данни, факти и игри. Идеята е чрез мрежата да се достигне до предимно по-младата аудитория, която и попада в рискова група от заразяване с опасния вирус. Само за четири месеца, страницата спечели над 15, 000 харесвания.

Информационна кампания в столичното метро.

Столичният Метрополитен беше привлечен за партньор по кампанията, като на територията на множество метростанции в цялата мрежа бяха разпространени информационни билборди и плакати, като успоредно се излъчваше и информационен видео клип.

 Медийно партньорство със списание

Впечатлени от успеха на кампанията, редакторите на списание Huge предложиха медйно партньорство на кампанията. Списанието е предназначено за хомо- и бисексуално ориентирани мъже, като партньорството беше ключово за кампанията, тъй като тези хора попадат в една от най-застрашените от заразяване групи.

Представяне на кампанията на медиите

Кампанията беше представена на две медийни събития, проведени в София и Варна. По време на събитията, множество журналисти и лекари показаха съпричасността си към страдащите от коварното заболяване, като се снимаха за албума на кампанията.

Участие в XIV Национален конгрес по хирургия

Кампанияте беше подкрепена и от хирурзите, които, като съсловие, което има ежедневен пряк контакт с кръв и кръвни продукт, попада в рискова група от заразяване с коварната болест. В инициативата се включиха повече от 250 хирурзи, които позираха за снимка с хирургическа шапка и престилка и по този начин се включиха в кампанията за превенция срещу хепатит С – Хепи ли Си?

Концерт на “Фондацията”

Рок формацията „Фондацията“ показа подкрепата си към инициативата по време на концерта си на 10 ноември 2014 г. в зала „Арена Армеец“, в рамките на който изпълнителите произнесоха кратка реч и посветиха своя песен на всички българи, страдащи от хепатит С, а промоутъри приканваха феновете да се снимат на банерите Хепи ли Си? и да качват снимките си на Facebook страницата, като за най-готините фен-снимки имаше и награди.

Изложба в Мега Мол

В един от най-големите столични молове беше направена изложба, посветена на хепатит C: симптоми, данни за страната и света, начини за предаване на вируса и методи за превенция. Инициативата целеше да повиши информираността на посетителите на мола.

Информационни инсталации

В рамките на продължаващити партньорство със столичния Метрополитен, на територията на три метростанции („НДК“, „Сердика“ и „Джеймс Баучер“), както и на територията на Централна ЖП гара и Централна автогара в София ще бъдат разположени инсталации, под формата на латинска буква C. Целта на инициативата е чрез този подход да се привлече вниманието на повече хора и да се провокира тяхното любопитство по темата. Репортаж по темата, можете да видите на следния адрес:  http://bnt.bg/part-of-show/kampaniya-hepi-li-si

До една от инсталациите в столичното метро беше проведен и флашмоб. Клип от събитието можете да видите на следния адрес:

От 16 февруари до 31 март инсталациите ще бъдат поставени на територията на 5 от най-големите университети в София: Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Медицински университет, Технически университет, Университет за национонално и световно стопанство и Нов български университет.

Семинари за ученици

В партньорство със столичната Национална гимназия по приложни изкуства „Свети Лука“ в София бяха изнесени поредица от семинари за повишаване информираността на учениците относно вирусните хепатити.

Учениците бяха приканени да участват в конкурс на тема „Да живееш с хепатит C”. Конкурсът ще продължи до 16 февруари 2015 г., след което най-добрите творби ще бъдат отличени с парични награди и ще бъдат показани на специална изложба.

Стани Съпричастен

Инициативата „Стани Съпричастен: представлява провокация към българските народни представители и министри, като в рамките на инициативата политиците бяха приканени да покажат съпричасност към българите, страдащи от коварното заболяване, като се снимат със значака „аз съм съпрочастен“ и качат своите снимки в социалната мрежа Фейсбук. Инициативата се осъществява от 16 до 31 януари и беше подкрепена от множество депутати от различни политически партии.

Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ ще стартират през февруари 2015 г. програма за подкрепа на пациенти, страдащи от хепатит C, които се лекуват в програма за състрадателна употреба на медикаменти.

В рамките на програмата ще бъде създаден онлайн форум, модериран от представители на Сдруженията, в който пациентите ще могат да обсъждат помежду си темите, които ги вълнуват.

Сдруженията ще организират също така и няколко физически срещи за пациентите, така че да могат да обменят опит и да споделят проблемите, които ги безпокоят.

В рамките на програмата на Национална пациентска организация „Университет за пациенти“ през 2015 г. ще бъде стартиран факултет „ Хепатит C”.

Чрез УП „Вирусен хепатит C” се цели да бъдат постигнати следните резултати:

  • Да се изработи ефективен модел за подобряване на къмплайънса на пациентите с хепатит и по този начин да се ограничи възможността за прогресиране на заболяването;
  • Да се въвлекат всички страни в процеса на обучение на пациентите, което ще подобри диалога лекар-пациент и ще съдейства за минимизиране на негативните ефекти от болестта;
  • Да се обучат пациентите с хепатит C как да живеят пълноценно с това заболяване, как да го контролират и да ограничат рисковете за прогресирането му;
  • Да се обясни на пациентите значението на стриктното придържане към назначената от специалист терапия от гледна точка на пълноценното и ефективно лечение/контрол над заболяването;
  • Да се информират пациентите и техните близки относно възможностите за предпазване и ранно диагностициране на хепатита.


Очаквайте скоро допълнителна информация за инициативата!

Традиционно „Хепасист“ участва във всички здравни изложения, провеждани в гр. София. По време на ежегодните изложения „Булмедика/Булдентал“, „Мисия здраве“ и „Алея на здравето“ сдружението организира безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C, осигурява консултация за всички желаещи относно начините на предаване на вирусите, методи за превенция разпространението им, като разпространява и безплатни информационни материали.

Всяка година Сдружението организира множество безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C. Изследванията се провеждат с бързи скринингови тестове, а резултатите излизат 5-10 мин. след пробовземането. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, а консумацията на храни и напитки не влияе на резултата.

Изследванията се провеждат кампанийно, предимно в пролетно-летния сезон, като за точна дата и място на провеждане на изследването във Вашия град, Ви въветваме да следите рубриката „Актуално/Новини“ на нашия сайт, Фейсбук страницата на Сдружението или да се свържете с нас на тел 0700 10 515  или на  doctor@hepasist.com

Translate »