Какво е хепатит?

Хепатит е латинска дума, която означава възпаление на черния дроб, при което се разрушават клетките му.Според данни на Световна Здравна Организация това е едно от най-често срещаните заболявания в света.В зависимост от продължителността на неговото протичане хепатитът се дели основно на две групи:остър – продължава по-малко от шест месеца.хроничен – продължава повече от шест месеца.

Какво е остър хепатит?

Острият хепатит се характеризира с бурни възпалителни процеси в черния дроб. Обикновено е със силно изразени симптоми, като най-често срещаните са: болка в областта на черния дроб (дясното подребрие), жълтеница, потъмняване на урината, побеляване на изпражненията, силна отпадналост, гадене, повръщане и др.

В повечето случаи при подходящо лечение острия хепатит може да бъде напълно излекуван от 1 до 6 месеца.

Основните причини за остър хепатит са:

Хепатитни вируси – вирусите на Хепатит А, Хепатит В, Хепатит С, Хепатит D, Хепатит E.Вирусът на: инфекциозната мононуклеоза, цитомегало вируса и др.Алкохолно натравянеМедикаменти: най-известните медикаменти, причиняващи увреждания на черния дроб са: Парацетамол ( Fervex, Efferalgan, Paracetamol и др.), Халотан (използва се за обезболяване при операции), тетрациклини (вид антибиотици) и др.Тежки бактериални инфекции: бруцелоза, лептоспироза и др.Някои паразити: кучешка тения (ехинокок), чернодробен метил, амеба и др.Отровни гъби : бяла мухоморка, зелена мухоморка и др.

Какво е хроничен хепатит?

Когато възпалението на черния дроб се задържи повече от 6 месеца, хепатитът преминава в хроничен стадии.

Характерно за хроничния хепатит е редуването на периоди на затихване и активиране на възпалителните процеси. Ако този процес не бъде прекъснат се стига до тежки и трудно лечими усложнения на хроничните хепатити.

Основните причини за хроничен хепатит са:

Инфекция с хепатитни вируси – вирусите на Хепатит В, Хепатит С, Хепатит DХронична злоупотреба с алкохолМедикаментиАвтоимунни хепатитиВродени нарушения в обмяната на веществата – сравнително рядко срещани заболявания – болест на Уилсън-Коновалов и др.

За да се постави диагнозата хепатит е необходимо да се изяснят симптомите и да се направят поредица от изследвания.

Симптоми на хепатита

Симптомите при всички остри хепатити са сходни, независимо от конкретния причинител (вирусите на Хепатит А, Хепатит В, Хепатит С, Хепатит D и Хепатит E).Симптомите при хроничния хепатит не са толкова силно изразени и зависят от фазата на заболяването – дали инфекцията е изострена или е в период на затишие.

Най-чести симптоми при остър и хроничен хепатит

За да се потвърди диагнозата е необходимо и да се направят някои допълнителни лабораторни изследвания, които показват степента на увреждане на черния дроб.

Функционални чернодробни тестове – правят се при всички видове хепатити

Това са най-често използваните начини за установяване на чернодробно заболяване. При разрушаването на чернодробните клетки, субстанции от тях (чернодробни ензими) попадат в кръвта. Повишените чернодробни ензими в кръвта, над границата на нормата са показател за настоящо увреждане на черния дроб, което може да е причинено от различни фактори. Т.е. този тип изследвания показват само, че черният дроб е увреден, но не и действителната причина за заболяването. Изследването на ензимите трябва да се извършва многократно и така чрез проследяването им да се получи най-добра представа за тежестта на чернодробното увреждане.

Най-често изследвани чернодробни ензими

Изследвания, които доказват наличието на антитела, вирусни антигени и вирусна ДНК или РНК в кръвта на човека

За определяне на правилното лечение е необходимо да се установи точно какъв вирус на хепатит е предизвикал инфекцията.

Поставянето на точната диагноза става като се докаже наличието на антитела, вирусни антигени и/или вирусна ДНК или РНК за конкретен вирус в кръвта на човека.

Антителата, антигените и/или вирусна ДНК или РНК също така могат да се изследват, за да се определи ефекта от лечението при вирусните хепатити.

Изследване за Хепатит А

Наличието на антитела от клас IgM срещу вируса на Хепатит А (Anti-HAV)- говори за скоро настъпила инфекция.Откриването на същите антитела, но от клас IgG (Anti-HAV-IgG), е доказателство за прекаран в миналото Хепатит А.

Изследване за Хепатит В 

Остър Хепатит В

Hbs Ag (антиген, който е част от обвивката на вируса) – появява се в кръвта около четири седмици след заразяването.Anti-Hbс (антитела насочени срещу антиген, намиращ се във вътрешността на вируса)Наличие на вирусна ДНК – най точният и сигурен метод за идентифициране на вируса на Хепатит В. Изследването се извършва по метода на полимеразно-верижна реакция (PCR). Този тест е скъп и се прави при трудни за диагноза случаи, както и за проследяване на ефекта от лечението.

Хроничен Хепатит В

Hbs Ag (антиген, който е част от обвивката на вируса) – продължава да се открива в кръвта повече от шест месеца след заразяването.Hbe Ag (вирусен антиген намиращ се във вътрешността на вируса) – появяват се когато вирусът на Хепатит В се активира и започне да се размножава. Това обикновено е съпроводено и с изостряне на симптомите на хроничния Хепатит В.Аnti-Hbe ( антитела, които са насочени срещу антиген намиращ се във вътрешността на вируса) – появяват се, когато вирусът на Хепатит В се активира и започне да се размножава. Това обикновено е съпроводено и с изостряне на симптомите на хроничния Хепатит В.Аnti-Hbс – антитела които са насочени срещу антиген намиращ се във вътрешността на вируса.Наличие на вирусна ДНК – най-точният и сигурен метод за идентифициране на вируса на Хепатит В. Изследването се извършва по метода на полимеразно-верижна реакция (PCR). Този тест е скъп и се прави при трудни за диагноза случаи, както и за проследяване на ефекта от лечението.

Показатели за излекуван Хепатит В или за направена ваксина срещу Хепатит В

Аnti-Hbs – в кръвта се откриват само антитела, които са насочени срещу Hbs Ag (антиген, който се намира на повърхността на вируса).всички останали лабораторни изследвания са отрицателни

Изследване за хепатит С 

Търсят се антитела, които са насочени срещу вируса на Хепатит С – Аnti-HCV.Наличие на вирусна РНК – най-точният и сигурен метод за идентифициране на вируса на Хепатит С. Изследването се извършва по метода на полимеразно-верижна реакция (PCR). Този тест е скъп и се прави при трудни за диагноза случаи, както и за проследяване на ефекта от лечението.Допълнителен тест (PCR) за установяване на точния тип вирус на Хепатит С – този тест е от значение за прогнозата на лечението.

Изследване за хепатит D 

Антитела насочени срещу Хепатит D вируса – Аnti-HDV.Наличие на Hbs Ag в кръвта на болния (антиген, който е част от обвивката на вируса на  Хепатит В).Наличие на вирусна  РНК – най-точният и сигурен метод за идентифициране на вируса на  Хепатит D. Изследването се извършва по метода на полимеразно-верижна реакция (PCR). Този тест е скъп и се прави при трудни за диагноза случаи, както и за проследяване на ефекта от лечението.

Изследване за хепатит E

Търсят се антитела насочени срещу хепатит Е вируса – Аnti-HЕV.

Чернодробна биопсия

Kaкво представлява чернодробната биопсия?

Това е диагностична процедура, при която се взима малко парче от черния дроб, което след това се изследва под микроскоп.Парчето, което се взима е с малки размери и липсата му не води до трайно увреждане на черния дроб.

Кога се налага да се направи чернодробна биопсия?

За потвърждаване на диагноза – при хронични вирусни хепатити – Хепатит В, Хепатит С или Хепатит D, автоимунни хепатити, рак на черния дроб, цироза на черния дроб.За да се определи степента на чернодробното увреждане при хроничните хепатити.Често се използва, за да се определи ефекта от проведеното лечение при чернодробни заболявания.След чернодробна трансплантация – когато се подозира отхвърляне на присадения черен дроб.При наличие на неясен чернодробен проблем.Как се извършва чернодробната биопсия?Чернодробната биопсия се извършва само в болница.Първо лекарят определя точното местоположение на черния дроб, след това почиства кожата над него и инжектира упойка.След като упойката започне да действа, лекарят използва специална игла, за да вземе парче от черния дроб. Тази част от процедурата се извършва много бързо.За по-добро ориентиране е възможно да се използват ехограф или скенер. Те най-често се използват при биопсия на рак на черния дроб.Възможно е след извършването на биопсията, лекарят да назначи някои кръвни изследвания, за да се увери, че няма усложнения.Обикновено престоят в болницата е не повече от 6 часа.Две седмици след биопсията не трябва да се вдигат тежки предмети и да не се полагат физически усилия. Това е необходимо, за да се възстанови организма.

Болезнена ли е чернодробната биопсия?

Приблизително половината от пациентите казват, че не са усетели никаква болка.Другата половина съобщават за краткотрайна, лека болка в областта на черния дроб, която може да се разпространи към дясното рамо.Също така може да се усети убождане, когато лекарят поставя упойката.

Какви са рисковете при извършване на чернодробна биопсия?

Като цяло чернодробната биопсия е безопасна манипулация. Но както всяка медицинска процедура тя крие и някои рискове:

Кървене от черния дробПроникване в съседни органиСмъртните случаи след чернодробна биопсия са много редки – под 1 на 10 000 души.

Кога не трябва да се прави чернодробна биопсия?

Ако седмицата преди биопсията, сте взимали Аспирин или някое друго лекарство, което пречи на съсирването на кръвта.Не трябва да взимате тези лекарства и една седмица след биопсията.Съобщете на лекаря всички лекарства, които сте взимали или планирате да взимате след биопсията.Ако лекарят прецени, че чернодробното увреждане е довело до проблеми със съсирването на кръвта.

За всяко чернодробно заболяване ли е необходима биопсия?

Не. Но понякога, за да може да се установи точното състояние на черния дроб или за да се определи най-подходящата терапия и резултатите от нея е необходимо да се извърши чернодробна биопсия.

Колко пъти ще се наложи да се прави чернодробна биопсия?

В повечето случаи само веднъж. Понякога се налага чернодробната биопсия да се извърши повече от един път:

При промяна на здравословното състояниеЗа оценка на резултата от терапията при хронични хепатитиПри чернодробна трансплантация е необходимо да се направят няколко биопсии, за да се определи дали организмът приема присаденият орган.

Какво представлява ваксината срещу Хепатит A?

Ваксината е най-сигурната защита срещу Хепатит А.Ваксина представлява малка доза инактивирани («убити») вируси на Хепатит А. Тя помага на имунната система да изгради антитела срещу вируса на Хепатит А. При навлизане на истински вируси на Хепатит А, антителата неутрализират вирусите и не позволят да се развие заболяване. Така у ваксинирания се изработва имунитет срещу вируса.

Кой трябва да се ваксинира срещу Хепатит А?

Препоръчително е всеки неболедувал от хепатит А човек, на възраст на д 1 година да се ваксинира срещу Хепатит А.Препоръчително е ваксинирането на хора с хронични чернодробни заболявания.Препоръчително е ваксинирането на хора, които пътуват или работят в страни с лоши санитарни условия.Препоръчително е ваксинирането на хора, зависими от наркотици.

Какви са дозите и схемата на приемане на Хепатит А ваксината? 

Какво да правя, ако са минали повече от 18 месеца, а втората доза не ми е направена?

Трябва да я направите колкото се може по-скоро.Не е необходимо да повтаряте първата доза, тъй като втората доза е само подсилваща.

Къде мога да се ваксинирам?

Поставянето на ваксината се извършва лесно. Тава може да стане от Вашия личен лeкар или в Епидeмиологичните отделения на Столичната или Регионална Инспекция за Опазване на Общественото здраве (бившите ХЕИ) или в специализираните имунизационни кабинети в страната.

Може ли заедно с Хепатит А ваксината да се дават и други ваксини?

Да. Ваксини срещу Хепатит В, коремен тиф,  дифтерия, детски паралич, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип в, бяс и имуноглобулини могат да се прилагат заедно с Хепатит А ваксината. Те никога не трябва да се смесват в една спринцовка.

Съществува комбинирана ваксина срещу Хепатит А и Хепатит В.

Колко време ваксината срещу Хепатит А ме предпазва?

Съществуват данни, че защитата срещу хепатит А след ваксинация е поне за 15 до 30 години.

Колко време след поставянето на първата доза започва да действа ваксината срещу Хепатит А?

От две до четири седмици след поставянето на първата доза. Това е времето, което е необходимо на организма да изработи антитела срещу вируса на Хепатит А.

Трябва ли да се ваксинирам срещу Хепатит А, ако вече съм боледувал от Хепатит А?

Не. След преболедуване от Хепатит А организмът изработва траен имунитет, който не позволява повторно заразяване с Хепатит А до края на живота.

Трябва ли да се изследвам за Хепатит А преди да се ваксинирам?

Понякога хората боледуват от Хепатит А без да имат изразени симптоми и без да разберат, че са болни. Така при тях се изгражда имунитет срещу Хепатит А и тези хора не се нуждаят от ваксина. Според съвременните препоръки на здравните институции не се налага преди ваксинация да се прави изследване за прекарана инфекция от хепатит А.

Kaкво е Хепатит А?

Остро протичащо възпаление на черния дроб.Причинителят на Хепатит А, е хепатитен вирус тип А. Той е РНК съдържащ вирус.Остър вирусен Хепатит А е една от най-често срещаните инфекции в света.

Как мога да се заразя?

Инфекцията се разпространява от вече заболели хора. Болните от Хепатит А разпространяват вируса три седмици преди появата на първите симптоми при тях и четири седмици след това.Болният отделя вирусът основно чрез изпражненията си.Заразяването става чрез поглъщане на замърсени с вируса на Хепатит А храни или вода.Хепатит А е известен още и като „болестта на мръсните ръце“.

Какви са симптомите на Хепатит А?

Инкубационният период на болестта е от 10 до 40 дни. Възможно е болестта да протече от момента на заразяването до излекуването без никакви симптоми. Най-характерните симптоми са:

Леко повишение на температуратаОтпадналостБолки в ставите и мускулитеГадене с повръщанеЗагуба на апетит

Тези симптоми много наподобяват грип, но обикновено са по-силно изразени.

Възможно е да се усеща тежест в дясното подребрие – там където се намира черния дроб.Потъмнява урината (в резултат на увеличеното количество жлъчни пигменти в нея)Обезцветяват се изпражненията – изглеждат жълто-белезникави.Жълтеница – тя е най-характерния симптом на болестта, но се проявява само в 10% от болните. В началото пожълтяват склерите на очите, лигавицата на мекото небце и юздичката на езика. След това пожълтяването се разпространява и по кожата на тялото.

Пожълтяване склерите на очите

Пожълтяване юздичката на езика

Потъмняване на урината

Какви са последиците от Хепатит А?

Обикновено няма трайни усложнения и болните се излекуват напълно.В по-малко от 1% от случаите се развива остра чернодробна недостатъчност.Много рядко Хепатит А става хроничен.

Мога ли да се разболея повторно от Хепатит А?

Не. След преболедуване от Хепатит А, в организма на човека се изработва траен имунитет, който не позволява повторно заразяване.

Изследване за Хепатит А 

Наличието на антитела от клас IgM срещу вируса на Хепатит А(Anti-HAV)- говори за скоро настъпила инфекция.Откриването на същите антитела, но от клас IgG (Anti-HAV-IgG), е доказателство за прекаран в миналото Хепатит А.

Как се лекува хепатит А?

Как мога да се предпазя от хепатит А?

Kaкво е Хепатит В?

Остро или хронично възпаление на черният дроб с причинител хепатитен вирус тип В. Той е ДНК съдържащ вирус.Острото възпаление на черния дроб често преминава в хронично.В България установените хронични носители на вируса на Хепатит В са над 450 000.

Как мога да се заразя?

Kaкво е Хепатит C?

Остро или хронично възпаление на черният дроб с причинител хепатитен вирус тип C. Той е PНК съдържащ вирус, който причинява остро възпаление на черния дроб. В над 80 % от случаите преминава в хроничен Хепатит С.В световен мащаб над 170 милиона души са заразени с Хепатит С. Изчислено е, че през 2010 година, ако не се вземат мерки в САЩ ще умират 4 пъти повече хора от Хепатит С, отколкото от СПИН.В България се предполага, че хронични носители на вируса на Хепатит С са над 150 000 души.

Как мога да се заразя?

Вирусът на Хепатит С се пренася посредством заразена кръв, кръвни продукти и много по-рядко с телести течности (слюнка, сперма, влагалищни секрети). При над 10% от хората не се установява как точно са се заразили.Чрез преливане на кръв и кръвни продукти. Рискът е особено голям ако са извършвани кръвопреливания и хирургични операции преди 1994 година. Преди тази дата в България не се е извършвала проверка на дарената кръв.От 1994 година насам дарената кръв се изследва за Хепатит С.Чрез използване на общи игли и спринцовки при венозна употреба на наркотици (настояща или в миналото). Заразяване може да стане дори и при еднократно инжектиране на венозен наркотик с общи игли.В България има много заразени хора с Хепатит С, които не са наркомани, но някога в миналото са опитвали хероин.Татуировки и поставяне на обици с недобре почистени инструменти.Медицински манипулации с нестерилни инструменти (стоматологични манипулации, хирургия, акупунктура и др.).При хемодиализаМакар и минимално съществува риск от заразяване при полов контакт. По-рисков е аналният секс. При него нараняванията са по-чести и е възможно вирусът да проникне в кръвта.

Какви са симптомите на Хепатит С?

Остър Хепатит С 

В около 80% от случаите в началото на болестта не се наблюдават симптоми. Това е основната причината заразените да установят, че са болни едва когато настъпят непоправими усложнения. Инкубационният период е от 15 дни до шест месеца. Първите симптоми обикновено са слаби и приличат на настинка. Така те се пропускат и заболяването преминава в хроничен стадий. Симптомите са:

ОтпадналостБолки в ставите и мускулитеГадене с повръщанеЗагуба на апетитЖълтеница

Хроничен Хепатит С 

В приблизително 20-30 % от случаите се наблюдава излекуване от острият вирусен Хепатит С. Във всички останали случаи (до 80% от заболелите) процесът става хроничен. Характерно за хроничният Хепатит С е, че може да липсват симптоми на болестта или ако ги има те са много слабо проявени. Възможните оплаквания при хроничен Хепатит С:

Обща отпадналост, умора при физически усилия, болка в дясно подребрие и в ставитеЗагуба на апетитПодтиснатост до депресивни състояния, бърза промяна на настроението и затруднена концентрацияПроблеми със съня – след пълноценен сън може да липсва усещането за отмораЖълтеницаГадене и повръщане

Не е задължително съчетаването на всички изредени симптоми. Ако имате някой от тези симптоми не е задължително да сте болен от Хепатит С. Много често има периоди на засилване и ослабване на симптомите, дори пълното им изчезване. Така неусетно с течение на времето се развиват тежки усложнения.

Какви са последиците от Хепатит С?

Само около 20% от пациентите с остър вирусен Хепатит С оздравяват напълно за около 6-8 седмици. Във всички останали случаи инфекцията става хронична..Най тежките усложнения на хроничният Хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.

Мога ли да се разболея повторно от Хепатит С?

Да. Съществуват различни типове вируси на Хепатит С. Дори и да сте преболедували някой от тях, съществува реална опасност да се заразите отново с някой от другите типове на вируса на Хепатит С.

Как мога да разбера дали съм болен от хепатит C?

Как се лекува хепатит C?

Как да се предпазя от хепатит C?

Хепатит C при хора, живеещи с ХИВ- тестване, коинфекция, лечение, подкрепа.

Очаквайте

Очаквайте!

При бременност и съпътстващ хепатит възникват два основни въпроса: „Как хепатитът ще се отрази на плода?” и „Как бременността ще повлияе на хепатита?”

Обикновено бременността не повлиява на хепатита, освен ако жената не е с хепатит Е, който може сериозно да се влоши в някои случаи. Бременността сама по себе си няма да ускори процеса на болестта или да я влоши, освен ако в черния дроб вече не е настъпило усложнение като цироза, при което допълнителните изисквания на бременността могат да доведат жената до състояние, наречено остра чернодробна стеатоза на бременността.

Друго усложнение, което може да настъпи както при бременни с хепатит, така и при такива без хепатит, е холитиаза (камъни в жлъчния мехур), която предизвиква пожълтяване по време на бременността. Това усложнение се среща в около 6% от случаите на бременни жени с хепатит.

Хепатит А

Хепатит А се предава по орален-фекален път (например от замърсена вода или памперси). Той се среща в около 1 на всеки хиляда бременни жени по целия свят. Те могат да бъдат диагностицирани чрез проверка на нивото на IgM анти-HAV (което може да се задържи в продължение на месеци след инфекция). Основното лечение е почивка и питателна храна, и обикновено жената ще се възстанови в рамките на 1-2 месеца.Ако новороденото бъде заразено, инфекцията обикновено е лека и в организма му ще се създаде имунитет срещу вируса на хепатит А до края на живота му.Ако една бременна жена е изложена на риск от заразяване (например при пътуване или при контакт със заразоносители), трябва да й се даде имуногамаглобулин (IG), за да бъде предпазена от болестта.

Хепатит B

Хепатит В е една от най-често предаваните форми на хепатит от майка на дете по света, особено в развиващите се страни.Въпреки че обикновено бременните жени имат жълтеница по време на острата фаза, някои нямат симптоми на хепатит, което е една от причините скринингът на всички бременни жени за хепатит В да е задължителен.Вирусът на хепатит В е силно заразен, както и рискът новороденото да развие хепатит В е от 10 до 20%, ако майката е положителна за хепатит В повърхностен антиген (HbsAg), и по-висока от 90%, ако тя също е положителна за HBeAg.Обикновено заболяването се предава при раждането при експозиция на новороденото със заразени кръв и течности по време на родилния процес.Ако една бременна жена има положителни тестове за хепатит В по време на нейните пренатални посещения, тя ще получи хепатит В имуноглобулин и трябва напълно да се въздържа от употреба на алкохол. Новороденото също получава хепатит В имуноглобулин след раждането и трябва да бъде ваксинирано с ваксина срещу хепатит В до 24 часа след раждането, един месец и шест месеца след раждането. Това намалява риска от заразяване на новороденото с хепатит В в диапазон от 0% до 3%.

Хепатит C

Повечето жени забременяват между 20 и 40 годишната си възраст, което също е и възрастовата група, в която честотата на хепатит С се увеличава най-бързо. Всяка жена с рискови фактори за хепатит С (като излагане на кръвопреливане, замърсени игли или инжектиране на наркотици) следва да се изследва за хепатит С преди и по време на бременност.Рискът една бременна жена да предаде вируса на хепатит С на нероденото си дете е свързан с нивата на вирусно натоварване в кръвта й, както и дали тя също е ХИВ-позитивна. Рискът от предаване на бебето е по-малък (0-18%) ако майката е ХИВ-отрицателна и ако тя не е употребявала наркотици или не й е преливана кръв. Предаването на вируса на плода е най-висок при жени с титър на хепатит С РНК по-голяма от 1 милион копия/ml. Бременни, на които не са открити нива на хепатит C РНК не предават хепатит С инфекция на децата си. Предаване на вируса по вертикален път се случва при около 10% от заразените майки.Рискът от предаване на вируса при кърмене е изключителкно малък и затова повечето специалисти препоръчват новороденото да се кърми, поради многото плюсове на кърмата.До този момент не съществува превантивно лечение, което може да повлияе на скоростта на предаване на вируса от майката на детето.Бременна жена с хепатит С трябва да бъде проследявана от специалист и да й бъдат назначавани регулярни изследвания за чернодробните функции.

Бременност и медикаменти за лечение на хепатит

Лечението с интерферон трябва да се преустанови по време на бременност, тъй като ефектът му върху плода не е известен.Жените не трябва да забременяват по време на лечение с Rebetron (комбинация от Рибавирин и интерферон), поради висок риск от малформативни дефекти на плода. Всъщност производителите препоръчват жените в детеродна възраст да използват ефективна контрацепция по време и 6 месеца след лечението. Кърменето по време на лечение с Rebetron също не е препоръчително.

Ако току що сте разбрали, че имате хроничен хепатит трябва да знаете две неща. Първо, Вие най-вероятно имате години на живот в добро здраве. Второ, животът с хронична болест може да Ви накара да се почувствате изолирани и депресирани, затова е важно да не се срамувате да поискате помощ от вашите близки или от професионалист.

Емоционалната стабилност е много важен фактор за качеството и добрият резултат от лечението. Много специалисти препоръчват консултация с психиатър за предотвратяване или подобряване на депресията. Редовната физическа активност също спомага за подобряването на общата настройка към живота и болестта.

Един от най-важните елементи на лечението и животът с хепатит е намирането на добър специалист в тази област. Хроничният хепатит предполага години на лечение, следователно Вие ще се виждате с вашия лекар дълго време и изборът му е от голямо значение. Също така се опитайте да изучите болестта си колкото е възможно в по-голяма дълбочина, за да се научите как да разпознавате симптомите на обостряне, както и как да поддържате хепатита в равновесие със здравето си.

Черният дроб е един от основните органи за преработване на вредните химически вещества, постъпили в организма ни, и за тяхното елиминиране. По тази причина хората с хепатит трябва да щадят черния си дроб и да не го подлагат на прекомерно натоварване с вредни вещества.

Най-общо препоръките към хора с чернодробно заболяване са:

Увеличаване на приема на въглехидрати. Те се усвояват лесно от организма и не натоварват черния дроб.Ограничаване на приема на мазнините, поради по-трудното им усвояване от организма на човека. Те натоварват черния дроб.Дневното количеството на белтъците, които се приемат с месото и млякото трябва да са приблизително 1 грам на килограм телесна маса. Например ако човек е 70 килограма, той трябва да приема 70 грама белтъци на ден. Те се равняват на 240 гр. приготвено месо или 500 мл. прясно мляко. Допълнително количество белтъчини се приема и чрез зеленчуците, например картофи. При хора с тежко увреден черен дроб може да се наложи да се намали количеството на белтъци с храната! По този начин те се предпазват от тежко мозъчно увреждане.Ограничаване на приема на алкохол до минимум.Намаляване на тютюнопушенето, което допринася за увреждането на черния дроб, както и стимулира фиброзата (разсрастване на съединителна тъкан) и натрупването на масти.Прием на витамини, които се синтезират в черния дроб – особено витамините от група В. Прием на витамини С и Е, които са с антиоксидантно действие.Прием на хепатопротектори.Увеличаване консумацията на плодове и зеленчуци.Ограничаване на количеството на солта при наличие на чернодробна цироза, особено при излив на вода в коремната кухина (асцит) и отоци по тялото.

Живот с Хепатит В

Домашните грижи за хепатит В са важни за успокояването на симптомите на болестта и превенцията на разпространяването й.

Няколко важни съвета по време на острия стадий на хепатит В:

Намалете темпото!

Редуцирайте актовността си до нивото на своя енергиен капацитет. Няма нужда да стоите в леглото, но се вслушвайте в тялото си и си почивайте когато се почувствате уморени.Не ходете на работа или училище, освен ако работата Ви не може да бъде намалена толкова, че да пасва на енергийното Ви ниво.Избягвайте натоварващи упражнения.Когато се почувствате по-добре, върнете се към предишната си активност постепенно. Ако изведнъж се натоварите, може да изострите болестта отново.

Хранете се правилно!

Нужно е да си набавяте адекватно нужните вещества и енергия с хранат. При повечето хора е много често гаденето и намаляването на апетита през деня. Опитвайте се да се храните по-обилно сутрин и по-леко с напредване на деня.Спазвайте подходяща за Вас балансирана диета, препоръчана от специалист.

Избягвайте дехидратацията!

Много важно е да поддържате тялото си добре хидратирано когато имате хепатит В, особено когато е съпроводен с повръщане.Пийте достатъчно количество вода.Ако не Ви се гади, консумирайте плодови сокове или бульони.Много от енергийните напитки съдържат минерали, които да заместят изгубените при повръщане електролити.

Избягвайте алкохол и наркотични вещества!

Алкохолът и наркотичните вещества могат сериозно да увредят допълнително черният Ви дроб, както и самото им действие при болно с хепатит В да се увеличи нежелано.Спрете хепатотоксичните медикаменти за други болести, ако състоянието Ви в момента го позволява.Консултирайте се с Вашия доктор винаги преди употреба на нови лекарства.Избягвайте алкохол докато докторът Ви не е напълно убеден, че черният Ви дроб е излекуван. Това може да отнеме доста време.

Опитвайте се да контролирате чесането, когато имате сърбежи!

Понякога болните от хепатит В развиват „сърбяща кожа”. Можете да контролирате сърбежите като поддържате кожата си хладна и не я излагате на слънце, носите памучни дрехи.


Кога се прави чернодробна трансплантация?

Тази операция e необходима при хора със силно увреден черен дробЧернодробна цироза в напреднал стадий в резултат от хроничен хепатит В и С.Първична билиарна цирозаАлкохолна цироза.Тежка остра чернодробна недостатъчност- например при отравяне с гъби; свръхостър хепатит.Болест на Уилсън- Коновалов.Злокачествени тумори на черния дроб.Други случаи на тежко увреждане на черния дроб.

Как се подбират болните, подходящи за чернодробна трансплантация?

Пациентът се избира след внимателен подбор, включващ лабораторни изследвания, лекарски преглед и няколко допълнителни високо специфични проби. Те показват дали черния дроб на донора може да се присади на реципиента, без това да увреди сериозно здравето му.

Защо трансплантирането на черен дроб е толкова трудно?

При всички трансплантации възникват проблеми, свързани с няколко основни момента:

на трансплантация се подлагат пациенти с увредена функция на даден орган (този орган, който ще се трансплантира). При черния дроб много често болните са с

o   жълтеница

o   имат нарушено съсирване на кръвта,

o   разстройства във функциите на мозъка,

o   смущения в храносмилателната система.

o   Това са сериозни отклонения, които повишават риска за болния при операцията!

имунната система разпознава присадения черен дроб като чуждо тяло и го атакува. Може да се стигне до реакция на отхвърляне. Тя може да бъде

o   остра – по време на операцията или няколко часа след нея;

o   подостра – няколко дни до няколко седмици след операцията;

o   хронична – няколко месеца до години след операцията.

При всички случаи реакция на отхвърляне води до сериозно увреждане на присадения орган. Той не може да функционира нормално.

Постепенно пациентите се връщат отново във фазата на чернодробна недостатъчност. За да се предотврати реакцията на отхвърляне имунологията създава и използва много лекарства. Те, обаче, също не са безобидни, защото потискат имунната система. Това повишава риска от инфекции, с които организмът трудно се справя.

Техническото изпълнение на операцията също не е лесно.Трудно се намират донори.

Чернодробната трансплантация е единственият начин за справяне с много напреднали чернодробни заболявания, включително такива довели до тежка чернодробна цироза.

Кога се е родила идеята за трансплантация на черен дроб?

Трансплантация на черен дроб се извършва и в България.


Translate »